top of page
  • Writer's pictureTiia

Sade ja hääpäivä - hääkuvaajan vinkit ☔

Tästä blogijulkaisusta löydät ajatuksiani häävalokuvaajana hääpäivälle sattuvan sateen varalle. Oikeanlaisella suhtautumisella ja varautumisella sade ei ole este, vaan suuri mahdollisuus ja upea tunnelmanluoja!

hääpari kävelee sateenvarjojen alla

Hääpäivää suunnitellessa suosittelen ottamaan sateen mahdollisuuden alusta saakka paikkavalinnoissa ja siirtymissä sekä riittävän joustavassa aikataulussa huomioon. Jos vihkiminen tapahtuu hääpäivän aikana ja se on tarkoitus toteuttaa ulkovihkimisenä, kannattaa suunnitella varapaikka kovemman sateen varalle. Vieraita varten voi varata ulkovihkimistä ajatellen myös sateenvarjoja. Siirtymiä ajatellen kannattaa huomioida mahdollisuus autolla kulkemiseen tai yhteiskuljetukseen. Sadetta seuraa usein poutasää. Nopeidenkin säävaihteluiden varalle kannattaa hääpäivän aikataulu olla suunniteltuna sopivan joustavaksi niin, ettei koko aikataulutus ole minuuttiaikataulun varassa. Jos hääpäiväänne on taltioimassa ammattilaiset, suosittelen sopimaan riittävän väljästä aikataulutuksesta häämuotokuvauksen suhteen heidän kanssaan. Omalla kohdalla sovimme hääparin kanssa kaksi eri ajankohtaa, jolloin häämuotokuvaus on mahollinen toteuttaa - esimerkiksi ennen vihkitilaisuutta tai vihkitilaisuuden ja juhlan välissä sekä illalla. Tällä tavalla hääpäivän aikataulu ei romahda, vaikka ennalta sovittuna ajankohtana sattuisikin tulemaan kaatamalla vettä.

hääpari sateenvarjon alla

En suosittele seuraamaan hääpäivän sääennusteita kovinkaan montaa päivää ennakkoon - saatika viikkoja tai kuukausia, luot tällä vain stressiä ja jännitystä itsellesi. Sen sijaan suosittelen käyttämään aikaa varasuunnitelmien tekoon jos huono sää yllättää. Sääennusteiden seuraaminen kuuluu lähes jokapäiväiseen rutiiniin työni puolesta - kokemuksen syvällä rintaäänellä voin kertoa, että sääennusteet muuttuvat vielä kuvauspäivää edeltävänä päivänä, yön aikana ja kuvauspäivänkin aikana. Tämän vuoksi suosittelen sulkemaan sääsivustot, ja avaamaan Pinterestin - luokaa yhdessä kumppanisi kanssa inspiraatiotaulu teitä miellyttävistä sateen aikana ikuistetuista hääkuvista! Voitte käyttää hakusanoina esimerkiksi 'rain on wedding day, rain wedding portrait ideas, wedding portraits under umbrella'. Voitte halutessanne jakaa taulun kuvaajanne kanssa, ja myös tällä tavoin edesauttaa sekä hääpäivän kaikenkattavaa suunnittelua että selkeyttää toiveitanne häämuotokuvauksen suhteen. Löydät tekemäni Pinterest-taulun tämän julkaisun loppupuolelta!

hääpari sateenvarjon alla vesisateella

Jos täytyisi häävalokuvaajan näkökulmasta valita auringonpaisteen ja pienen sateen välillä, valitsisin jälkimmäisen. Kuvaamisen kannalta pilvinen sää on ehdottomasti parempi kuin auringonpaiste. Aurinko luo kovat varjot maahan, kuvattavien kasvoille ja aiheuttaa pahimmillaan todella rajalliset kuvauspaikkamahdollisuudet silmien siristelyn ja epäedullisten varjojen välttämiseksi. Pilvinen sää sallii kuvaamisen oikeastaan mihin ilmansuuntaan päin tahansa ja luo niin ympäristöön kuin kuvattavienkin kasvoille kauniin pehmeän valon. Sateen kastelema luonto tuo kuviin myös kauniin hehkun, kun sadepisarat heijastavat pilven takaa pehmeästi laskeutuvaa valoa. Sateisella säällä kannattaa häämuotokuvaukseen varata mukaan sateenvarjojen lisäksi apukäsiä mukaan, esimerkiksi kaaso tai bestman. Ajankäytön optimoimiseksi apukäsi voi olla asettelemassa mekon helmaa, toimia kuvaajan sateenvarjon pitelijänä kuvaamisen aikana ja kuljettaa tarvittavia tavaroita siirtymien aikana. Jos kuvaatte märässä maastossa, muistakaa huomioida se kenkävalinnoissa.

hääpari sateenvarjon alla tunturimaisemassa Ylläs Äkäslompolo

Tämän julkaisun kuvissa näkyvät kirkkaat sateenvarjot löytyy meiltä aina sateen varalle mukana. Saatte pitää sateenvarjoa halutessanne koko hääpäivän ajan mukananne, mielelläni autan myös etsimään esimerkiksi netistä hääkuvauksiin sopivia sateenvarjoja toiveidenne mukaan. Määrällisesti suosittelen varaamaan sateenvarjoja useamman kappaleen, jotta ne riittää tarvittaessa esimerkiksi yhteiskuvauksiin häävieraiden ja bestmanien/kaasojen kanssa. Kuvatessa yhdenmukaiset sateenvarjot luo kauniin kokonaisuuden.

suudelma sateenvarjon alla

Sääasiat kannattaa käydä läpi hyvin kuvaajanne kanssa. Keskustelkaa mahdollisesta varasuunnitelmasta toteutuksen ja aikataulun suhteen, varmistakaa myös mahdollisuus kuvata vaihtoehtoisessa sateensuojassa. Me emme esimerkiksi valo- ja videokuvatessamme hyödynnä ollekaan keinovalaistusta, eli emme kanna mukanamme lisävaloja vaan hyödynnämme vain luonnonvaloa. Tämän vuoksi käymme viimeistään hääpalaverissa hääparin kanssa läpi mahdollisuudet luonnonvaloisten varakuvauspaikkojen suhteen, joita voidaan tarpeen tullen hyödyntää mikäli kuvaaminen ei missään kohtaa hääpäivää ole ulkona mahdollista. Varapaikkana voi toimia esimerkiksi katos, kirkko, hääauto, juhlapaikka, tai jopa pelkästään yksi seinä tai suuri ikkuna jonka luona kuvata. Jos harkitsette kuvauspaikaksi esimerkiksi sisäpuutarhaa tai muuta yleistä paikkaa, varmistakaa aukioloajat ja kuvauslupa hyvissä ajoin. Lopuksi vielä linkki Pinterest-tauluun, jonka olen koonnut inspiroivan sadepäivän suunnitteluun! Klikkaa tästä päästäksesi tauluun. Jos koet tästä julkaisusta olleen sinulle hyötyä, klikkaa ihmeessä sydäntä julkaisun alalaidasta sen merkiksi! Tiia Hakusanat Sade hääpäivä - Mitä jos hääpäivänä sataa - Vesisade hääpäivänä - Ideoita sateen varalle hääpäivänä - vesisade ja hääkuvaus

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page