top of page
  • Writer's pictureTiia

10 vinkkiä älypuhelimella kuvaamiseen 📱

Nykyaikana on hankalaa löytää enää huonoa kameraa älypuhelimista. Niiden ominaisuudet on viime vuosina kehittyneet valtavilla harppauksilla, ja iso osa kameraan rakennetuista ominaisuuksista jääkin valtaosalla kokonaan käyttämättä. Toivottavasti tämä julkaisu auttaa sinua tutustumaan omaan kameraasi paremmin! Käytössäni on Android-käyttöjärjestelmä, iOS (iPhone) käyttöjärjestelmästä minulla ei ole uusissa puhelimissa kokemusta. Puhelimeni on OnePlus 9, kuvankäsittelyohjelmina Snapseed ja Lightroom. Tiesitkö muuten, että puhelinmainoksissa näkyvät materiaalit eivät ole koskaan puhelimella kuvattuja, vaikka toisin väitetään. Mainoskuvat- ja videot on kuvattu todistetusti ammattitason tuotantokameroilla, joten koskaan ei kannata tehdä ostopäätöstä vain mainosmateriaalin perusteella. Kannattaa tutustua sen sijaan puhelimen myyntisivustolla kameran teknisiin ominaisuuksiin.


älypuhelin ultralaajakulma OnePlus 9 lumikenkäily talvi
ultralaajakulma, jolla pystyy tuomaan mielenkiintoisempaa perspektiiviä valokuvaan

1. TARKISTA ASETUKSET Tämä on ensimmäinen juttu, joka kannattaa tehdä ennen kuvaamisen aloittamista. Kameran asetukset löytää avaamalla kameran, ja klikkaamalla asetusvalikkoa (usein joko mutterin kuva tai kolme pistettä). Suosittelen tarkistamaan kuvakoon jota kamera kuvaa - jos et tarvitse tiedostokoollisesti isoja kuvia, valitse pieni koko. Valokuvat vievät ison osan puhelimen muististasi, ja se hidastaa puhelimesi toimintaa ja siten käyttöikää hyvin nopeasti. Tässä vaiheessa kannattaa valita videotila ja tarkistaa myös sen asetukset - videot vievät vielä enemmän tilaa. Kannattaa pitää galleria siistinä ja poistaa heti ylimääräiset kuvat ja videot, jotta puhelimesi pysyy mahdollisimman pitkään nopeana eikä toiminnot ala pätkimään. Asetusvalikosta voit mm. mykistää kameran äänen, poistaa/ottaa käyttöön vesileimamerkinnän kuvan päälle, ottaa käyttöön sijaintitunnisteen tai kameraruudukon (tästä lisää alempana), aktivoida ajastimen, ääniohjauksen tai automaattisen kohteen seurannan - ja vaikka mitä muuta! Ominaisuudet ovat aina merkkikohtaisia, mutta valikoima on jokaisessa merkissä nykyään suuri ja joukosta löytyy paljon mielenkiintoisia toimintoja. 2. SALAMAN KÄYTTÄMINEN Kun avaat kameran, löydät todennäköisesti sen ylälaidasta salamamerkin. Siitä klikatessasi voit päättää salaman tilan - onko se käytössä, kokonaan pois käytöstä, automaattinen ja toimii siten tilannekohtaisesti, vai palaako salamassa valo jatkuvasti eli ns. taskulamppuna. Tavallisessa kuvaamisessa suosittelen pitämään salaman pois päältä, sillä se ei todennäköisesti tee kuvillesi mitään hyvää - ellet sitten ole varma olosuhteista ja salaman vaikutuksesta kuvattavaan kohteeseen. Salaman perinteisin vaikutus älypuhelimella kuvattaessa on sen sävyt latistava ja kovat varjot luova vaikutelma. Se aiheuttaa myös punasilmäisyys-efektin ja kalpeat kasvot ihmisiä kuvattaessa. Automaattitilassa älypuhelin tekee päätelmän valon riittävyydestä ja käyttää salamaa tarvittaessa sen mukaan - tähän en kuitenkaan kannata liikaa luottaa, sillä jo pieni hämäryys laittaa salaman päälle vaikka sille ei oikeasti olisi tarvetta. Älypuhelimien salamat eivät ole kehitykseltään kovinkaan edistyksellisiä, suosittelen kuvaamaan mahdollisimman pitkälle ilman salamaa. 3. ZOOM Kameralla voi zoomata vetämällä kahdella sormella kuvan keskeltä kohti reunoja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että zoomaus laskee valokuvan laatua ja mitä enemmän zoomaat, sitä huonompilaatuiseksi kuva muuttuu. Nykypuhelimissa zoomit ovat huomattavasti kehittyneempiä, ja sen vaikutusta kannattaa omassa puhelimessa arvioida kokeilemalla.

oksa talvinen suomaisema auringonlasku

4. RUUDUKKO Yksi yksinkertaisimmista ja parhaimmista ominaisuuksista älypuhelimien kameroissa! Eräässä aiemmassa puhelinmallin kamerassa pystyi jopa valita useammasta erilaisesta ruudukosta, nykyisessä puhelimen kamerassani on vain yksi ruudukko valittavana. Ruudukko on erityisesti maisemakuvaamisessa ehdoton suoran horisontin varmistamiseksi. Ilman ruudukkoa horisontti jää usein vinoon, jolloin kuvaa jälkeenpäin suoristaessa saattaa kuvan reunoilta leikkautua jotain oleellista pois. Ruudukkoa voi käyttää apuna myös sommittelussa, esimerkiksi niin että sijoitat kuvattavan kohteen keskipisteen sijaan johonkin ruudukkoviivojen leikkauskohdista. Tällä saa aikaan moniulotteisempia ja usein mielenkiintoisempiakin valokuvia. 5. REVITTELE KUVAKULMILLA Sen sijaan että kuvaat kauniin järvimaiseman seisomakorkeudeltasi, kokeile mennä esimerkiksi kyykkyyn ja ota kuvan etualalle jokin mukava maisemaan sopiva yksityiskohta, esimerkiksi rantakivikkoa. Poistumalla perinteiseltä kuvaustasolta (seisominen ja kuvaaminen kasvojen korkeudelta) luot kuviin mielenkiintoisemman kuvakulman ja luot perspektiiviä tuomalla kuvan etualalle jonkin huomion kiinnittävän kohteen, jonka jälkeen katse kulkeutuu vasta itse järvimaisemaan. Kun kuvaat kaunista kukkaa, kokeile perinteisen kukan yläpuolelta kuvaamisen sijaan ottaa kuva esimerkiksi kukan tasalta maisemaa taustalle tuoden, tai jopa sen alapuolelta. Saatat yllättyä, miten erilaisen vaikutelman pienikin muutos jo tuo! Hyvä sääntö ihan kaikkea kuvatessa on: Kun luulet olevasi sopivan etäisyyden päässä kohteesta, mene vielä ihan vähän lähemmäs.


6. TARKENTAMINEN & VALOTUS Kun painat kamerassa jostain kohdasta johon haluat sen tarkentavan, näyttöön ilmestyy ympyrä ja sen vierelle pieni aurinko. Ympyrä kuvastaa kohtaa johon kuva on tarkentanut, eli siinä oleva kohde näkyy kuvassa tarkimpana. Aurinkokuvake on monille tuntematon, tai jopa asia jota eivät ole koskaan edes huomanneet. Voisin kuitenkin väittää, että se on tärkein ominaisuus joka kamerassasi on - valotus!

Miten se toimii? Kun tarkennat johonkin kohteeseen, aurinko ilmestyy tarkennusympyrän vierelle. Ota sormellasi auringosta kiinni, ja vedä sitten irti päästämättä joko ylös- tai alaspäin. Ylöspäin aurinkoa vetäessäsi se valottaa kuvaasi lisää, alaspäin vetäessäsi alivalottaa eli vähentää valon määrää. Kun tarkennat johonkin tummaan tai kokonaan mustaan kohteeseen, kamera valottaa kuvan sen mukaisesti - tällöin mustan kohteen yksityiskohdat näkyvät täydellisesti, kun taas muu osa valokuvasta on todennäköisesti puhkipalanut eli ylivalottunut. Tässä tilanteessa kannattaa aurinkokuvaketta käyttäen alivalottaa kuvaa niin, että mustan kuvauskohteen lisäksi myös muut yksityiskohdat kuvassa valottuvat sopivasti. Sama toimii tilanteessa, jossa tarkennat johonkin kirkkaaseen kohteeseen - kaikki muu näkyy tummana, ja kirkkaan kohdan yksityiskohdat näkyvät hyvin. Tällöin tartu aurinkokuvakkeeseen ja nosta valotusta sopiva määrä.

suokasvi, kukka suolla

7. AUTOMAATTINEN TERÄVÖITYS Kameran alalaidasta saatat löytää erilaisia kuvaustiloja kuten Valokuva, Muotokuva tai Aukko (tästä alempana). Edellisen kolmen omistamani älypuhelimen kameran kanssa olen kamppaillut saman asian kanssa - Valokuva-tilan automaattinen terävöitys. Edelleenkään en ymmärrä, vaikka kovasti olen yrittänyt! Automaattisen terävöityksen ideana on ilmeisesti terävöittää valokuvaasi sopivasti, mikäli puhelin katsoo valokuvan olevan odotettua pehmeämpi. Tämä ominaisuus toimii oman kokemukseni mukaan todella harvoin, sillä auttamisen sijaan se pahentaa kuvan todella yliterävöitetyn ja ainakin omaan makuuni käyttökelvottoman näköiseksi. Tähän on kuitenkin olemassa ratkaisu, nimittäin muotokuvatilan käyttäminen. Omassa kamerassani muotokuvatilan aktivoidessa se kuitenkin aktivoi samalla päälle efektin, joka muuttaa kuvan kirkkaita kohtia eri tyylisiksi (valopallot esimerkiksi sydämen muotoisiksi jne, näitäkin on hauska kokeilla). Tämä tila näkyy sinisenä ympyrän muotoisena kuvakkeena Muotokuva-kuvakkeen yläpuolella. Sen saa pois klikkaamalla kuvaketta ja valitsemalla kohdan 'ei mitään'. Muotokuvatilassa kamera ei tee automaattista terävöitystä ollenkaan, jolloin se tallentaa valokuvan juuri sellaisena kuin se kamerassa kuvaa ottaessa näkyy. 8. VAKAUS Erityisesti isolla tiedostokoolla kuvatessa valokuvan tallentaminen saattaa ottaa hetken aikaa. Oman älypuhelimeni kameraan ilmestyy hämärällä kuvatessa kuvanoton jälkeen teksti 'Kuvaa tarkennetaan... pidä laitetta vakaana'. Tämä tarkoittaa siis käytännössä sitä, että kamera luo kuvaan edellisessä kohdassa mainittua automaattista terävöitystä. Teksti pyytää sinua siis pitämään kameraa hetken paikallaan samassa kohdassa josta otit kuvan. Olipa sitten valoisa tai hämärämpi kuvausympäristö, kuvaa ottaessa kannattaa kiinnittää huomiota vakauteen - hyvä tapa on pitää kameraa samassa kohdassa sekä kuvan ottamisen ajan että noin sekunnin verran sen jälkeen. Tällä vältetään valokuvan tärähtäminen ja erityisesti monta kuvaa peräkkäin ottaessa se, että puhelin kerkeää tallentaa jokaisen ottamasi kuvan.

Koitelinkoski, koskimaisema Oulussa Kiimingissä

9. AUKKOTILA Aukko-termi on yksi tärkeimmistä tekijöistä myös järjestelmäkameroilla kuvatessa. Aukkoa kuvataan f-luvulla, esimerkiksi f/2.8. F-kirjainta ei kaikissa älypuhelinkameroissa ole ollenkaan, vaan se on saatettu esittää esimerkiksi muodossa 'Aukon koko: 2.8'. Käytännössä aukolla vaikutetaan siihen, miten sumea kuvattavan kohteen tausta on. Mitä pienempi f-luku on (esimerkiksi 0,95, 1.4, 2.8), sitä sumeampi tausta on. Suurella f-luvulla (esimerkiksi 8 tai 11) kuvattaessa tausta ei ole sumea, vaan koko kuvattava alue näkyy yhtä terävänä. Käsittääkseni kaikissa älypuhelinkameroissa on nykyään olemassa erillinen aukkotila (tai jopa pro-tila jossa voi vaikuttaa myös sulkimeen ja ISO-arvoon), jossa kuvataan nimenomaan f-lukua säätämällä. Tällä tilalla voit siis luoda kuviin kaunista sumeutta, jota ei samalla tavalla muotokuva- tai valokuvatilassa saa.

10. KUVANKÄSITTELY Tämä ei tavallaan liity älypuhelimella kuvaamiseen, mutta valokuviin kylläkin. Ajattelen itse niin, että pelkkä valokuva on ikäänkuin pohja, jonka päälle vasta rakennat omannäköisesi lopputuloksen. Moni voi ottaa samalaisen valokuvan kuin sinä, mutta kuvankäsittelyvaiheessa voit luoda jotain omannäköistäsi joka erottaa sinut muista. Kuvankäsittely / kuvan muokkaaminen ei ole huono asia, kuten moni sen kokee. Anna taiteellisen minäsi kokeilla erilaisia efektejä, värejä, lämpötiloja ja säätöjä, joita kuvankäsittelyohjelmat on pullollaan. Saatat parhaimmassa tapauksessa löytää mieluisesi tyylin, jolla haluat käsitellä kaikki valokuvasi! Jos et pidä kuvankäsittelystä, sekin on ok. Sille kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus! Suosituimpien Valokuva / Muotokuva / Aukko kuvaustilojen lisäksi puhelimen kamera tarjoaa vaikka mitä muuta - omastani löytyy esimerkiksi yökuvaus, hidastus, pro, panoraama, mustavalkoinen, valomaalaus, hdr, intervalli, liikkuva kuva, suodattimia, 3d-panorointi, tarroja.. Nämä kaikki 'lisää'-kuvatilan kautta. Kannattaa siis ottaa asiaksi tutustua, sillä vaikka mitä mielenkiintoista voi löytyä!

Oliko näistä vinkeistä sinulle hyötyä? Jos, niin klikkaa ihmeessä sydäntä tämän julkaisun alalaidasta sen merkiksi! - Tiia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

2 Comments


Kamerani ei toimi

Like

En pysty kuvaamaan tämän puhelimen kameralla , joudun kuvaamaan ystävien whatsApp kautta . Hankalaa

Like
bottom of page